![]() |
![]() ![]() Τελ. ενημέρωση: |
![]() |
|
01-Aug-2025
|
![]() |
Αρχ Ελλ Ιατρ, 42(5), Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2025, 585-593 ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ Η επίδραση των πολυφαινολών στην παχυσαρκία και στις συναφείς με αυτή νόσους Φ.Ν. Βάρρα,1,2 Μ. Βάρρας,3 Β.Κ. Βάρρα,4 Σ. Γκούζγκος,1 Π. Θεοδόσης-Νόμπελος1 |
Η παχυσαρκία είναι μια μεταβολική διαταραχή που συνδέεται με το συστηματικό οξειδωτικό stress (OS) λόγω υπερπαραγωγής ενεργών μορφών οξυγόνου (ROS) και χρόνιας φλεγμονής χαμηλού βαθμού. Χαρακτηρίζεται από έκκριση προφλεγμονωδών αδιποκινών και κυτταροκινών, και περιορισμό των αντιφλεγμονωδών αδιποκινών, ενώ και η δυσβίωση του μικροβιώματος του εντέρου σχετίζεται με την ανάπτυξη φλεγμονής επί παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία είναι σοβαρή νόσος δημόσιας υγείας γιατί συσχετίζεται με πολλαπλές συννοσηρότητες. Επειδή στο σχετιζόμενο με την παχυσαρκία OS υπάρχει ανισορροπία μεταξύ των προοξειδωτικών και των αντιοξειδωτικών μορίων, όπως του μονοξειδίου του αζώτου (NO), φαίνεται ότι τα διαιτητικά συστατικά των φυτικών τροφών που επιδεικνύουν βιολογικές αντιοξειδωτικές δράσεις μπορούν να μετριάσουν το OS και τη χρόνια φλεγμονή στην παχυσαρκία. Η παρούσα ανασκόπηση επικεντρώνεται στις μοριακές οδούς των πολυφαινολών για τον μετριασμό της παχυσαρκίας, και των σχετικών συννοσηροτήτων, μέσω της μείωσης του OS και της χρόνιας φλεγμονής. Συμπερασματικά, διατροφικές βιοδραστικές ενώσεις, όπως οι κατεχίνες, η κερκετίνη, η κουρκουμίνη και η ρεσβερατρόλη, συνιστούν ελπιδοφόρες στρατηγικές, με μειωμένη τοξικότητα. Ως εκ τούτου, αποτελεσματικά και ασφαλή νέα φάρμακα θα μπορούσαν μελλοντικά να αναπτυχθούν μέσω της αυξημένης κατανόησης των φυσιολογικών και των μοριακών μηχανισμών σηματοδότησής τους για τη ρύθμιση της όρεξης και τη θεραπεία της παχυσαρκίας.
Λέξεις ευρετηρίου: Κατεχίνες, Κερκετίνη, Παχυσαρκία, Πολυφαινόλες, Ρεσβερατρόλη.