Τελ. ενημέρωση:

   18-Feb-2025
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 42(2), Μάρτιος-Απρίλιος 2025, 243-250

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η σχέση των μυστικών με την Ψυχοπαθολογία και την ντροπή σε άτομα που διατηρούν και κρατούν μυστικά

Σ. Κοτρώτσιου,1 Χ. Μπαρμπούτα,2 Δ. Θεοφανίδης,3 Θ. Παραλίκας,4 Α. Αργυριάδης,5 Ν. Μπακάλης,1 Μ. Γκούβα6
1Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πάτρα
2MSc «Ψυχική Υγεία», Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Λάρισα
3Τμήμα Νοσηλευτικής, Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη
4Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Λάρισα
5Τμήμα Νοσηλευτικής, Frederick University, Λευκωσία, Κύπρος
6Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιωάννινα

ΣΚΟΠΟΣ Η διερεύνηση της σχέσης των μυστικών με την Ψυχοπαθολογία και την ντροπή σε άτομα που διατηρούν και κρατούν μυστικά.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Το δείγμα της παρούσας μελέτης αποτέλεσαν άτομα από τον ελληνικό πληθυσμό, ηλικίας 18–65 ετών. Τα ερευνητικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν (α) η κλίμακα Ψυχοπαθολογίας (SCL-90), (β) η κλίμακα εξωτερικής ντροπής (Other As Shamer Scale, OAS), (γ) η κλίμακα για το βίωμα της ντροπής (Experience of Shame Scale, ESS), καθώς και ένα ερωτηματολόγιο κοινωνικο-δημογραφικών στοιχείων δομημένο σε δύο τμήματα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Από τα αποτελέσματα της μελέτης διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που αυτοπροσδιορίστηκαν ως μυστικοπαθή εμφάνιζαν στατιστικά μεγαλύτερη μέση τιμή από τα άτομα τα οποία αυτοπροσδιορίστηκαν ως μη μυστικοπαθή, στην Ψυχοπαθολογία, στην εξωτερική και στην εσωτερική ντροπή, ιδιαίτερα στις υποκλίμακες της «σωματικής ντροπής» (p=0,028), στο «αίσθημα κατωτερότητας» (p=0,043), στις «ιδεοψυχαναγκαστικές ιδέες» (p=0,029), στον «παρανοειδή ιδεασμό» (p=0,007) και στον «ψυχωτισμό» (p=0,030).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης, προκύπτει ότι οι άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως μυστικοπαθείς εμφανίζουν στατιστικά σημαντική αύξηση σε διάφορα ψυχοπαθολογικά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με όσους αυτοπροσδιορίζονται ως μη μυστικοπαθείς.

Λέξεις ευρετηρίου: Εσωτερική-εξωτερική ντροπή, Μυστικά, Μυστικοπάθεια, Ψυχοπαθολογία.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής