Τελ. ενημέρωση:

   18-Feb-2025
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 42(2), Μάρτιος-Απρίλιος 2025, 213-217

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Επίδραση των αλκοολούχων αντισηπτικών διαλυμάτων στο pH του δέρματος
και στην ονυχαία πλάκα χεριών μαθητών Λυκείου

K. Τρίμμη,1 Α. Βατόπουλος,1 Θ. Γκουτσούλας,2 Δ. Κικιδάκης,3 Κ. Μεράκου1
1Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αθήνα
2Ιδιωτικό Δερματολογικό Ιατρείο, Κυπαρισσία, Μεσσηνία
3Α΄ Ουρολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς», Ιατρική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη

ΣΚΟΠΟΣ Η μελέτη της επίδρασης των αλκοολούχων αντισηπτικών διαλυμάτων στο δερματικό pH και στο πάχος της στοιβάδας νυχιών σε χέρια μαθητών Λυκείου, από την έναρξη των μέτρων περιορισμού (καραντίνα) που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα από τις 23.3.2020 και εντεύθεν.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Διεξήχθη συγχρονική μελέτη και ως μέσο συλλογής δεδομένων χρησιμοποιήθηκε ψηφιακό όργανο μέτρησης pH (πεχάμετρο) ενώ για τη μέτρηση του πάχους ονύχων χρησιμοποιήθηκε αναλογικό παχύμετρο.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 30 μαθητών, 8 άνδρες (26,7%) και 22 γυναίκες (73,3%), οι οποίοι ηλικιακά ανήκαν κατά 3,3% στην κατηγορία των 16 ετών, κατά 10% στην ηλικία των 17 ετών και κατά 86,7% στην ηλικία των 15 ετών. Όσον αφορά στις μετρήσεις του pH της παλαμιαίας επιφάνειας του δεξιού χεριού κατά την αρχή και το τέλος της πρώτης ημέρας της έρευνας, αλλά και στις επαναληπτικές εξετάσεις παρακολούθησης (follow-up) της 30ής και της 60ής ημέρας δεν διαπιστώθηκε επίδραση από τη χρήση του αντισηπτικού διαλύματος. Αντίστοιχο αποτέλεσμα προέκυψε και για το πάχος όνυχα του δεξιού αντίχειρα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψε ότι δεν υπήρχε επίδραση της χρήσης αντισηπτικού διαλύματος στο pH των χεριών και στο πάχος των ονύχων των μαθητών. Κατά συνέπεια, τα αντισηπτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια από τα παιδιά.

Λέξεις ευρετηρίου: Αλκοολούχα αντισηπτικά διαλύματα, Μαθητές, pH, SARS-CoV-2, Υγιεινή χεριών.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής