Τελ. ενημέρωση: |
||
14-Jan-2025
|
Αρχ Ελλ Ιατρ, 42(1), Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2025, 84-91 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Συσχέτιση στοματικής υγείας, διατροφικών επιλογών Μ. Κατσιρντάκη,1,2 Τ. Βασιλάκου1 |
ΣΚΟΠΟΣ H διερεύνηση της σχέσης μεταξύ στοματικής υγείας, διατροφικής κατάστασης και διατροφικών επιλογών των ενηλίκων ασθενών που κατοικούν στην περιοχή του Μαρκοπούλου.
ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Στη συγχρονική αυτή μελέτη έλαβαν μέρος 110 ασθενείς του Κέντρου Υγείας Μαρκοπούλου και η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με κλινική εξέταση και δομημένη συνέντευξη, μετά από ενημέρωση των συμμετεχόντων και παροχή έγγραφης συναίνεσης συμμετοχής. Στην κλινική εξέταση αξιολογήθηκε ο αριθμός των φυσικών δοντιών, ο αριθμός των οπίσθιων λειτουργικών οδοντικών επαφών (POTCs) και η ύπαρξη κινητών προθέσεων. Στη δομημένη συνέντευξη η συλλογή των δεδομένων έγινε με τη χρήση του ερωτηματολογίου δημογραφικο-κοινωνικής κατάστασης, στο οποίο είχαν προστεθεί ερωτήσεις για τις συνήθειες του καπνίσματος, την αίσθηση ξηροστομίας και την αυτοεκτίμηση της στοματικής υγείας των συμμετεχόντων, του ερωτηματολογίου διατροφικής κατάστασης (Mini Nutritional Assessments-f, MNA) και του ερωτηματολογίου προσκόλλησης στη μεσογειακή διατροφή (ΜΔ) MedDietScore (Mediterranean diet score). Η στατιστική ανάλυση πραγματοποιήθηκε με το λογισμικό πρόγραμμα Statistical Package for Social Sciences (SPSS), έκδοση 22.0.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η στοματική υγεία των συμμετεχόντων βρέθηκε βελτιωμένη σε όλες τις ηλικίες σε σχέση με προγενέστερες έρευνες, το ποσοστό των ατόμων σε κίνδυνο υποσιτισμού σε σχέση με προηγούμενα ευρήματα παρέμεινε υψηλό, το ποσοστό στην κατάσταση υποσιτισμού παρουσίασε αύξηση, ενώ βρέθηκε μέτρια προσκόλληση στη ΜΔ. Ο αριθμός των δοντιών, η πιθανότητα ύπαρξης τουλάχιστον 20 δοντιών και κινητών προθέσεων συσχετίστηκαν σημαντικά με την ηλικία. Η αυτοαξιολόγηση της στοματικής υγείας συσχετίστηκε θετικά σημαντικά με τον αριθμό των δοντιών, την ύπαρξη τουλάχιστον 20 δοντιών, τον αριθμό των POTCs, την ύπαρξη τουλάχιστον 5 POTCs και αρνητικά με την κατάσταση υποσιτισμού/κινδύνου υποσιτισμού. Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) συσχετίστηκε σημαντικά με τον αριθμό των POTCs. Η προσκόλληση στη ΜΔ ήταν σημαντικά μεγαλύτερη στις γυναίκες και στην ομάδα με μεγαλύτερο αριθμό POTCs.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η στοματική υγεία (POTCs) συσχετίστηκε σημαντικά τόσο με τη διατροφική κατάσταση (ΔΜΣ) όσο και με τις διατροφικές επιλογές (MΔ). Η αυτοεκτίμηση της στοματικής υγείας μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο ανίχνευσης των προβλημάτων στοματικής υγείας για τον προγραμματισμό παρεμβάσεων σε έναν πληθυσμό.
Λέξεις ευρετηρίου: Διατροφική κατάσταση, Μεσογειακή διατροφή, Οπίσθιες λειτουργικές οδοντικές επαφές, Στοματική υγεία.