Τελ. ενημέρωση:

   11-Nov-2024
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 41(6), Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2024, 815-825

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Παράγοντες που επηρέασαν τον εμβολιασμό
των διαβητικών έναντι του πνευμονιοκόκκου την εποχή της πανδημίας COVID-19

I. Ευστρατίου,1 Σ. Πλακάς,1 Π. Γαλάνης,2 Α. Ρόδη-Μπουριέλ,3 Θ. Αδαμακίδου,1 Μ. Κίτσου,1 Χ. Τσίου1
1Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αθήνα
2Τμήμα Νοσηλευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα
3Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τρίπολη

ΣΚΟΠΟΣ H μέτρηση του βαθμού εμβολιαστικής κάλυψης έναντι του πνευμονιοκόκκου στα διαβητικά άτομα και η διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν τον εμβολιασμό στον ίδιο πληθυσμό.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Διεξήχθη μια συγχρονική μελέτη με δείγμα ευκολίας 554 διαβητικούς ασθενείς. Οι συμμετέχοντες –από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι τον Μάιο του 2022– προσεγγίστηκαν διά ζώσης σε διαβητολογικό εξωτερικό ιατρείο δημόσιου νοσοκομείου και διαδικτυακά μέσω συλλόγων διαβητικών ασθενών. Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο βασισμένο στη θεωρία προσχεδιασμένης συμπεριφοράς και στο μοντέλο πεποιθήσεων για την υγεία. Οι ερωτήσεις αφορούσαν στις γνώσεις, στις συνθήκες ιατρικής κάλυψης, στην αντίληψη κινδύνου, στις συστάσεις και στις στάσεις για τον πνευμονιοκοκκικό εμβολιασμό. Εφαρμόστηκαν όλοι οι κανόνες ηθικής και δεοντολογίας που διέπουν την έρευνα σε ανθρώπους.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η εμβολιαστική κάλυψη των συμμετεχόντων έναντι του πνευμονιοκόκκου ήταν 66,4%. Μετρήθηκαν –έναντι του πνευμονιοκοκκικού εμβολιασμού– μέτριο επίπεδο γνώσεων (μέση τιμή: 2±1,2) αλλά υψηλά επίπεδα αντίληψης κινδύνου (μέση τιμή: 3,8±0,7), συμμόρφωσης με τις εμβολιαστικές συστάσεις (μέση τιμή: 4±1,1) και θετικών στάσεων (μέση τιμή: 4±0,7). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πολυμεταβλητής λογιστικής παλινδρόμησης, διαπιστώθηκε στατιστικά σημαντική θετική συσχέτιση μεταξύ της εμβολιαστικής κάλυψης και των διαβητικών ασθενών που ήταν μεγαλύτερης ηλικίας (p=0,002), άγαμοι (p=0,02), εργαζόμενοι (p=0,004), είχαν φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος (body mass index, BMI) (p=0,046, p=0,001), είχαν ήδη εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο (p=0,008), κατείχαν περισσότερες γνώσεις σε σχέση με τον εμβολιασμό κατά του πνευμονιοκόκκου (p<0,001), είχαν λάβει θετικότερες συστάσεις από επαγγελματίες υγείας (p<0,001) και είχαν υιοθετήσει πιο θετικές στάσεις (p=0,032).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Οι παράγοντες που επηρεάζουν τον εμβολιασμό των διαβητικών έναντι του πνευμονιοκόκκου είναι διάφορα κοινωνικοδημογραφικά στοιχεία και οι γνώσεις, οι στάσεις, οι πεποιθήσεις και οι συμπεριφορές όσον αφορά στον σχετικό εμβολιασμό. Η συνεχής ενημέρωση και οι συστάσεις των επαγγελματιών υγείας ίσως αποτελούν τους πλέον βασικούς πυλώνες σχεδιασμού μιας βελτιωμένης προληπτικής στρατηγικής εμβολιαστικής κάλυψης κατά του πνευμονιοκόκκου.

Λέξεις ευρετηρίου: Γνώσεις, Διαβήτης, Εμβολιασμός, Πνευμονιόκοκκος, Στάσεις.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής