Τελ. ενημέρωση:

   11-Nov-2024
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 41(6), Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2024, 793-803

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διερεύνηση της επίδρασης της μετασχηματιστικής ηγεσίας στην εργασιακή ικανοποίηση του νοσηλευτικού
και διοικητικού προσωπικού που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία της 6ης και 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας

Α. Δημητροπούλου,1 Π. Θεοδώρου,2 Χ. Πλατής,2,3 Γ. Μανομενίδης,4 Θ. Μπελλάλη5
1Γενικό Νοσοκομείο Λασιθίου – Αποκεντρωμένη Οργανική Μονάδα Σητείας, Σητεία
2Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Διοίκηση Μονάδων Υγείας», Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα
3Κέντρο Κοστολόγησης και Τεκμηρίωσης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών ΑΕ, Αθήνα
4Τμήμα Νοσηλευτικής, Παράρτημα Διδυμότειχου, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Θεσσαλονίκη
5Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Θεσσαλονίκη

ΣΚΟΠΟΣ Η διερεύνηση των συσχετίσεων μεταξύ της εργασιακής ικανοποίησης και του μετασχηματιστικού τρόπου ηγεσίας του νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού που εργάζονταν σε νοσοκομεία της 6ης και 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ).

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 473/625 (ποσοστό ανταπόκρισης: 70,9%) νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι εργάζονταν στο Παναρκαδικό Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης και στο Γενικό Νοσοκομείο Λασιθίου (Οργανική Μονάδα της Έδρας Αγίου Νικολάου και Αποκεντρωμένες Οργανικές Μονάδες Σητείας και Ιεράπετρας), αρμοδιότητας της 6ης και 7ης ΥΠΕ. Η έρευνα διεξήχθη από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο του 2022. Για τη συγκέντρωση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε ένα σύνθετο ερωτηματολόγιο το οποίο περιλάμβανε ερωτήσεις καταγραφής των κοινωνικών, δημογραφικών και επαγγελματικών τους στοιχείων, τη χρήση μέρους των ερωτήσεων του πολυπαραγοντικού ερωτηματολογίου ηγεσίας Multifactor Leadership Questionnaire (MLQ) ως εργαλείου μέτρησης του μετασχηματιστικού μοντέλου ηγεσίας και την κλίμακα Kuopio University Hospital Job Satisfaction Scale (KUHJSS) που μελετά το επίπεδο εργασιακής ικανοποίησης. Για τη στατιστική ανάλυση χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό πρόγραμμα στατιστικών εφαρμογών Statistical Package for Social Sciences (SPSS), έκδοση 25.0.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Ο μέσος όρος (ΜΟ) της συνολικής κλίμακας εργασιακής ικανοποίησης ήταν 3,83, γεγονός που δηλώνει πολύ καλή εργασιακή ικανοποίηση, ενώ η μέση τιμή των κλιμάκων της μετασχηματιστικής ηγεσίας κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα. Επίσης, όλες οι κλίμακες της εργασιακής ικανοποίησης και της μετασχηματιστικής ηγεσίας συσχετίστηκαν θετικά, με ισχυρή ή μέτριου βαθμού συσχέτιση, μεταξύ τους. Το νοσοκομείο εργασίας, η εξιδανικευμένη επιρροή και η εμπνευσμένη παρακίνηση του πολυπαραγοντικού ερωτηματολογίου ηγεσίας είναι προβλεπτικοί παράγοντες της κλίμακας εργασιακής ικανοποίησης. Παράλληλα, το φύλο (γυναίκες), το νοσοκομείο υπηρεσίας (Αποκεντρωμένη Μονάδα Ιεράπετρας), η οικογενειακή κατάσταση (έγγαμοι), το μορφωτικό επίπεδο (απόφοιτοι Πανεπιστημίου), τα έτη προϋπηρεσίας (16–25 έτη) και η σχέση απασχόλησης (συμβασιούχοι) σχετίζονταν στατιστικώς σημαντικά με τις υποκλίμακες της εργασιακής ικανοποίησης και του μετασχηματιστικού μοντέλου ηγεσίας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Τα παρόντα αποτελέσματα καταδεικνύουν σημαντικές προκλήσεις που σχετίζονται με την εργασιακή ικανοποίηση των νοσηλευτών και των διοικητικών υπαλλήλων και τονίζουν τη σημασία της συμβολής του μετασχηματιστικού μοντέλου ηγεσίας στην ανάπτυξη των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και στην αύξηση της ικανοποίησης των ασθενών.

Λέξεις ευρετηρίου: Διοικητικοί υπάλληλοι νοσοκομείων, Εργασιακή ικανοποίηση, Μετασχηματιστική ηγεσία, Νοσηλευτές, Νοσοκομειακή ηγεσία.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής