Τελ. ενημέρωση: |
||
11-Nov-2024
|
Αρχ Ελλ Ιατρ, 41(6), Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2024, 771-782 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Με τη χρήση σελεκοξίμπης, ειδικού αναστολέα της COX-2,
αποφεύγονται οι ανεπιθύμητες ενέργειες N.Z.H. Eleiwa,1 H.A.M.I. Khalifa,1 H.A. Nazim2 |
ΣΚΟΠΟΣ Η διερεύνηση του γαστρεντερικού και του αναπαραγωγικού κινδύνου που σχετίζεται με τη χρόνια χρήση της σελεκοξίμπης (celecoxib) σε άρρενες αλμπίνο (albino) αρουραίους.
ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Τριάντα αρσενικοί αλμπίνο αρουραίοι, βάρους 200–230 g, χωρίστηκαν τυχαία σε 3 ίσες ομάδες από 10 η κάθε μία: Ομάδα 1 (ομάδα ελέγχου): αρουραίοι που δεν έλαβαν φάρμακο, Ομάδα 2: αρουραίοι που έλαβαν σελεκοξίμπη (50 mg/kg/ημέρα, από το στόμα) για 30 διαδοχικές ημέρες και Ομάδα 3: αρουραίοι που έλαβαν σελεκοξίμπη (50 mg/kg/ημέρα, από το στόμα) και βασιλικό πολτό (300 mg/kg/ημέρα, από το στόμα) για 30 διαδοχικές ημέρες. Η βαθμολογία του γαστρικού έλκους και η ανάλυση σπέρματος χρησιμοποιήθηκαν για τη διερεύνηση των ανεπιθύμητων ενεργειών της σελεκοξίμπης στις λειτουργίες του γαστρικού ιστού και των όρχεων.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η σελεκοξίμπη δεν παρήγαγε γαστρικό έλκος και στις δύο ομάδες 2 και 3. Η σελεκοξίμπη δεν είχε αξιόλογη επίδραση στη στεροειδογένεση (βιοσύνθεση τεστοστερόνης στα κύτταρα Leydig του όρχεος) ή στη σπερματογένεση (παραγωγή σπέρματος από γεννητικά κύτταρα στα σπερματοζωάρια των όρχεων), όπως υποδείχθηκε από τον φυσιολογικό αριθμό σπερματοζωαρίων, την κινητικότητα, τις ανωμαλίες και τα φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης ορού. Η συγχορήγηση βασιλικού πολτού δεν συνοδεύτηκε από κάποια σημαντική αλλαγή στο επίπεδο τεστοστερόνης στον ορό, στον αριθμό των σπερματοζωαρίων και στο ποσοστό κινητικότητας των σπερματοζωαρίων, αλλά προκάλεσε σημαντική μείωση στο επίπεδο των ανωμαλιών του σπέρματος.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η ανεκτικότητα του ανώτερου γαστρεντερικού σωλήνα και η αναπαραγωγική ασφάλεια αποδείχθηκαν στη χρόνια χρήση της σελεκοξίμπης σε άρρενες αλμπίνο αρουραίους, με βελτιωτικά αποτελέσματα του βασιλικού πολτού έναντι του οξειδωτικού και αποπτωτικού stress που προκαλείται από τη σελεκοξίμπη.
Λέξεις ευρετηρίου: Βασιλικός πολτός, Γαστρεντερικό, Όρχεις, Σελεκοξίμπη (celecoxib), Σπέρμα, Τεστοστερόνη.