Τελ. ενημέρωση:

   22-Apr-2024
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 41(3), Μάιος-Ιούνιος 2024, 397-403

ΕΙΔΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Προτεραιοποιώντας την πρόσβαση των επαγγελματιών υγείας σε πόρους και θεραπείες κατά τη διάρκεια κρίσεων δημόσιας υγείας:
Η περίπτωση της COVID-19

Ε. Βαρβαγιάννη,1 Μ. Καραμάνου,1 Κ. Μωραΐτης,2 Κ. Τσιάμης,3 Ε. Πουλάκου-Ρεμπελάκου1
1Εργαστήριο Ιστορίας της Ιατρικής και Ιατρικής Ηθικής, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα,
2Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα,
3Εργαστήριο Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας, Σχολή Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Καρδίτσα

Η νόσος COVID-19 κατέκλυσε τα ανά τον κόσμο συστήματα υγείας θέτοντας το δίλημμα του πώς να διανεμηθούν με ηθικό τρόπο οι υγειονομικοί πόροι, ώστε να καλυφθεί η ραγδαίως αυξανόμενη ζήτηση. Το ερώτημα κατά πόσον οι επαγγελματίες υγείας −μια κοινωνική ομάδα επηρεαζόμενη τα μέγιστα από την πανδημία− θα πρέπει να λαμβάνουν προτεραιότητα ως προς την πρόσβασή τους σε ιατροφαρμακευτικούς πόρους και θεραπείες αποτελεί ζήτημα υπό ευρεία δημόσια συζήτηση. Προκειμένου να συμβάλει στην εν λόγω δημόσια συζήτηση, το παρόν άρθρο εξετάζει την ανάδυση της πανδημίας και τον τρόπο με τον οποίο αυτή επηρέασε την ικανότητα των συστημάτων υγείας να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση. Μετά την παρουσίαση του αντίκτυπου της πανδημίας στους επαγγελματίες υγείας, το άρθρο παρουσιάζει και αναλύει τα κύρια επιχειρήματα υπέρ της προτεραιοποίησης της πρόσβασης των επαγγελματιών υγείας σε πόρους και θεραπείες κατά τη διάρκεια της παρούσας κρίσης δημόσιας υγείας, όπως και κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε άλλης κρίσης με παρόμοια χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, προχωρά στην παρουσίαση και στην ανάλυση των κυριότερων επιχειρημάτων κατά της προτεραιοποίησης των επαγγελματιών υγείας, προσφέροντας με τον τρόπο αυτόν μια ολοκληρωμένη εικόνα της δημόσιας συζήτησης επί του υπό κρίση ζητήματος. Τέλος, το άρθρο αντικρούει τα κύρια επιχειρήματα κατά της προτεραιοποίησης των επαγγελματιών υγείας με σκοπό να αποτελέσει τη βάση στρατηγικών αποφάσεων για την αποτελεσματική προστασία του εν λόγω κρίσιμου επαγγελματικού δυναμικού.

Λέξεις ευρετηρίου: Επαγγελματίες υγείας, Κρίσεις δημόσιας υγείας, Πανδημία COVID-19, Προτεραιοποίηση, SARS-CoV-2.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής