Τελ. ενημέρωση:

   22-Apr-2024
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 41(3), Μάιος-Ιούνιος 2024, 370-380

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Βέλτιστες πρακτικές στη διαχείριση ασθενών με άσθμα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας:
«Ενίσχυση της δημόσιας υγείας»

Ε. Σταματοπούλου,1,2 Α. Σταματοπούλου,1 Ε. Παπαγεωργίου,1 Φ. Χανιώτη,1 Δ. Χανιώτης1
1Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αθήνα,
2Παθολογικό Ιατρείο Εμπύρετων Λοιμώξεων, Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών/Τμήμα Εξωτερικών Ιατρείων, Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «ΚΑΤ», Αθήνα

ΣΚΟΠΟΣ Ανάδειξη των βέλτιστων πρακτικών στην Ελλάδα από την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία, ενισχύοντας την πρόληψη, τις στρατηγικές προαγωγής της υγείας και την κοινωνική πολιτική στις τρέχουσες επιδημιολογικές προκλήσεις.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Οι ασθενείς με άσθμα από την κοινότητα εγγράφηκαν στο «Σχολείο Άσθματος», όπου υποβλήθηκαν σε έλεγχο, διάγνωση και εκπαίδευση. Αξιολογήθηκαν οι βέλτιστες πρακτικές της Εξωτερικής Πνευμονολογικής Μονάδας του Πρότυπου Κέντρου Υγείας αστικού τύπου Περιστερίου, αναδεικνύοντας την πολιτική επαναπροσανατολισμού της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ). Η Πνευμονολογική Μονάδα έχει αναπτύξει στρατηγική για την πρόληψη αναπνευστικών προβλημάτων και την παροχή αγωγής υγείας. Η εν λόγω στρατηγική εφαρμόστηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, πλέον του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, του Δήμου Περιστερίου και του Υπουργείου Υγείας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Το «Σχολείο Άσθματος» παρακολούθησαν συνολικά 113 άτομα, από τα οποία το 69,03% ήταν γυναίκες, και η μέση ηλικία ήταν 51,07±14,59 έτη. Η Πνευμονολογική Μονάδα λειτούργησε με υψηλές προδιαγραφές, με όραμα την ανάπτυξη ενός δυναμικού συστήματος, σύμφωνα με την Εθνική Πολιτική Υγείας. Έμφαση δόθηκε στην ποιότητα της ΠΦΥ, καθώς τα αναπνευστικά προβλήματα συνιστούν μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας για την κοινωνία. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων ανέφερε ότι το άσθμα τους ήταν καλά ελεγχόμενο τις τελευταίες 4 εβδομάδες (p<0,05). Βελτίωση καταγράφηκε στην υιοθέτηση της πρόληψης, με αύξηση 30% στους ασθενείς που επισκέπτονται το Κέντρο Υγείας για προληπτικούς λόγους.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η στοχευμένη εκπαίδευση των ασθενών με άσθμα είναι σημαντική στην ΠΦΥ, οδηγώντας σε καλύτερη συμμόρφωση και αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Λέξεις ευρετηρίου: Άσθμα, Επίπτωση και επιπολασμός του άσθματος, Κόστος άσθματος, Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ), Σχολείο άσθματος.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής