Τελ. ενημέρωση:

   22-Apr-2024
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 41(3), Μάιος-Ιούνιος 2024, 354-362

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Σχετίζονται τα ηγετικά στυλ με την ενσωμάτωση και τη δέσμευση για αλλαγή;
Η περίπτωση των γενικών νοσοκομείων της Θεσσαλίας (Ελλάδα)

Κ. Γιαννακός,1 Δ. Μπέλιας,1 Α. Νταλάκος,1 Ι. Ρωσσίδης,2 Α. Κουστέλιος1
1Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Γαιόπολις, Λάρισα,
2Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα

ΣΚΟΠΟΣ H δημιουργία ενός μοντέλου με στόχο τη συσχέτιση των διαφόρων ηγετικών στυλ με τις ακόλουθες μεταβλητές: (α) της στρατηγικής ηγεσίας, (β) της ενσωμάτωσης των αλλαγών και (γ) της δέσμευσης στην αλλαγή όσον αφορά σε εργαζόμενους δημόσιων νοσοκομείων με έδρα την ευρύτερη περιφέρεια της Θεσσαλίας.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Διεξαγωγή ποσοτικής έρευνας. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 280 εργαζόμενοι, οι οποίοι ασκούσαν τα καθήκοντά τους σε διάφορα δημόσια νοσοκομεία που ανήκουν στην ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας της Θεσσαλίας (Ελλάδα). Για τη διεξαγωγή της έρευνας χρησιμοποιήθηκε ένα ερωτηματολόγιο αποτελούμενο από διάφορες κλίμακες για τη μέτρηση των παραπάνω μεταβλητών.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Από την έρευνα που διεξήχθη παρατηρήθηκε ότι η μετασχηματιστική ηγεσία (και ειδικότερα τα χαρακτηριστικά της εξιδανικευμένης επιρροής και της εμπνευσμένης παρακίνησης) συνιστά το πιο συχνό στυλ ηγεσίας που υιοθετείται, ενώ η ηγεσία προς αποφυγή είναι το στυλ ηγεσίας το οποίο χρησιμοποιείται σε μικρότερη συχνότητα. Επιπρόσθετα, τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας ανέδειξαν το γεγονός ότι η συναλλακτική ηγεσία και η μετασχηματιστική ηγεσία επηρεάζουν θετικά και στατιστικώς σημαντικά τις μεταβλητές της στρατηγικής ηγεσίας, της ενσωμάτωσης των αλλαγών και της δέσμευσης για αλλαγές. Αντίθετα, η ηγεσία προς αποφυγή επηρεάζει αρνητικά (σε στατιστικά σημαντικό βαθμό) τις μεταβλητές της στρατηγικής ηγεσίας, της ενσωμάτωσης των αλλαγών και της δέσμευσης για αλλαγές.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Ο ρόλος που διαδραματίζουν τα ηγετικά στελέχη μιας νοσοκομειακής μονάδας είναι πολύ σημαντικός για την αποτελεσματική εφαρμογή ενός στρατηγικού σχεδίου αλλαγών σε έναν οργανισμό. Η εργασιακή δέσμευση των νοσοκομειακών υπαλλήλων μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στην επιτυχημένη ενσωμάτωση μιας οργανωσιακής αλλαγής.

Λέξεις ευρετηρίου: Δέσμευση για αλλαγή, Δημόσια νοσοκομεία, Ενσωμάτωση αλλαγών, Ηγετικά στυλ, Στρατηγική ηγεσία.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής