Τελ. ενημέρωση:

   24-Jan-2024
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 41(1), Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2024, 40-49

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διερεύνηση των αναγκών των ασθενών που πάσχουν από χρόνια νοσήματα
Συγχρονική μελέτη

Α. Κατσαρού,1 Γ. Ίντας,1 Μ.Α. Σταμούλη,2 Α. Γούλα,2 Γ. Πιερράκος2
1Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», Πειραιάς
2Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Διοίκηση Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αθήνα

ΣΚΟΠΟΣ Η διερεύνηση του επιπέδου των αναγκών των ασθενών που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Διεξήχθη συγχρονική μελέτη κατά τους μήνες Απρίλιο–Δεκέμβριο του 2021 με τη χρήση ειδικού ερωτηματολογίου διερεύνησης αναγκών και την εφαρμογή δειγματοληψίας ευκολίας. Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 840 ενήλικες ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Ο συντελεστής εσωτερικής συνάφειας Cronbach's alpha του ερωτηματολογίου βρέθηκε ίσος με 0,956. Η στατιστική ανάλυση διενεργήθηκε με το λογισμικό πρόγραμμα στατιστικής επεξεργασίας δεδομένων Statistical Package for Social Sciences (IBM SPSS), έκδοση 26.0.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Οι περισσότεροι ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν σκλήρυνση κατά πλάκας, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και καρκίνο (από 19%, αντίστοιχα). Η πλειονότητα των ασθενών (82,1%) αντιμετώπιζαν το πρόβλημα υγείας τους για >24 μήνες, ενώ η κύρια πηγή στην οποία απευθύνονταν για πληροφορίες ήταν οι επαγγελματίες υγείας (4,07±1,4). Αναφορικά με τις ψυχολογικές ανάγκες των ασθενών, οι κύριες δηλώσεις ήταν ότι αισθάνονταν κόπωση (4,05±1,4) και ότι είχαν ανάγκη να μοιραστούν τα συναισθήματά τους με άλλα μέλη της οικογένειας (4,01±1,4).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Από τη στατιστική ανάλυση αναδείχθηκε ότι οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα σωματικών, ψυχολογικών, συναισθηματικών και γνωστικών προβλημάτων. Οι μη ικανοποιημένες απαιτήσεις των ασθενών και των φροντιστών θα πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψιν, καθώς αυτό θα μπορούσε να είναι επωφελές και για τους δύο.

Λέξεις ευρετηρίου: Ανάγκες, Ασθενείς, Δίκτυα μακροχρόνιας φροντίδας, Χρόνια νοσήματα.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής