Τελ. ενημέρωση:

   23-Jan-2024
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 41(1), Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2024, 33-39

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η εγκυρότητα και η αξιοπιστία της σύντομης ελληνικής έκδοσης της κλίμακας Western Ontario Rotator Cuff

Σ. Καρανάσιος,1 Κ. Κουβαράς,2 Α. Γκόρος,2 Γ. Καμπουράκης,1 N. Διαμαντόπουλος,2 Γ. Γιοφτσός1
1Εργαστήριο Προηγμένης Φυσικοθεραπείας, Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αθήνα,
2Κέντρο Διά Βίου Μάθησης (Hellenic OMT eDu), Αθήνα

ΣΚΟΠΟΣ Η αξιολόγηση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας της ελληνικής σύντομης έκδοσης του δείκτη Western Ontario Rotator Cuff (Short-WORC) σε ασθενείς με πόνο που σχετίζεται με το στροφικό πέταλο του ώμου.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Ακολουθήθηκαν οι διεθνείς δημοσιευμένες κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαδικασία μετάφρασης και διαπολιτισμικής προσαρμογής. Ένα σύνολο 120 ασθενών με μέση ηλικία (±τυπική απόκλιση) τα 48,5 έτη (±15,33) (56 γυναίκες και 64 άνδρες) με πόνο που σχετίζεται με το στροφικό πέταλο του ώμου συμπλήρωσαν τις ελληνικές εκδόσεις των ερωτηματολογίων Short-WORC, Disability of the Arm, Shoulder and Hand (DASH) και Rand-36 Item Health Survey. Από αυτούς 112 ασθενείς συμπλήρωσαν δύο φορές την ελληνική έκδοση της κλίμακας Short-WORC και συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση δοκιμής-επανεξέτασης.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Εντοπίστηκε μια γλωσσική ασυμφωνία, η οποία προσαρμόστηκε άμεσα στην ελληνική γλώσσα. Η φαινομενική εγκυρότητα, καθώς και η εγκυρότητα περιεχομένου αξιολογήθηκαν ως αποδεκτές. Η ελληνική έκδοση της κλίμακας Short-WORC έδειξε υψηλή εσωτερική συνοχή (Cronbach's α=0,84). Η αξιοπιστία δοκιμής-επανεξέτασης ήταν άριστη (συντελεστής ενδοταξικής συσχέτισης=0,94, διάστημα εμπιστοσύνης 95%=0,90–0,96). Το τυπικό σφάλμα μέτρησης και η ελάχιστη ανιχνεύσιμη αλλαγή βρέθηκαν 5,6% και 13,6%, αντίστοιχα. Δεν εντοπίστηκαν φαινόμενα οροφής ή δαπέδου. Υπήρχε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των ελληνικών εκδόσεων των ερωτηματολογίων Short-WORC και DASH (r=0,71) και ασθενής έως μέτρια συσχέτιση μεταξύ της ελληνικής έκδοσης του δείκτη Short-WORC και του δείκτη Rand-36 Item Health Survey (r=0,30–0,59).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η ελληνική έκδοση της κλίμακας Short-WORC προσφέρεται ως ένα άμεσα εφαρμόσιμο, αξιόπιστο και έγκυρο μέτρο έκβασης για την αξιολόγηση της ποιότητας ζωής των ασθενών με πόνο που σχετίζεται με το στροφικό πέταλο του ώμου. Η περαιτέρω ερευνητική διερεύνηση της ανταποκρισιμότητας της κλίμακας Short-WORC είναι αναγκαία για τη βέλτιστη κλινική εφαρμογή της.

Λέξεις ευρετηρίου: Ερωτηματολόγιο, Μέτρα έκβασης, Πόνος στον ώμο, Στροφικό πέταλο, Ψυχομετρικές ιδιότητες.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής