Τελ. ενημέρωση:

   24-Jan-2024
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 41(1), Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2024, 134-137

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Σύνδρομο εντεροκολίτιδας επαγόμενο από τροφικές πρωτεΐνες,
που δεν ανταποκρίθηκε στη χορήγηση στοιχειακού γάλατος

Α. Κούρτη,1 Χ. Κοσμέρη,1 Α. Χλίβα,2 Κ. Δούρος,1 Β. Παπαευαγγέλου,1 Σ. Φεσσάτου1
1Γ΄ Παιδιατρική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείον «Αττικόν», Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα,
2Μονάδα Αλλεργιολογίας «Δ. Καλογερομήτρος», Β' Πανεπιστημιακή Κλινική Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων,
Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείον «Αττικόν», Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα

Το σύνδρομο εντεροκολίτιδας επαγόμενο από τροφικές πρωτεΐνες (food protein induced enterocolitis syndrome, FPIES) είναι μια τροφική αλλεργία μη μεσολαβούμενη από IgE που εμφανίζεται με την πρόσληψη συγκεκριμένων πρωτεϊνών των τροφών και μπορεί να εκδηλωθεί ως οξεία ή ως χρόνια μορφή. Παρουσιάζεται μια ενδιαφέρουσα περίπτωση ενός βρέφους με σοβαρό χρόνιο FPIES, το οποίο εμφανίστηκε στη νεογνική ηλικία και δεν ανταποκρίθηκε στη χορήγηση στοιχειακού γάλατος (γάλα από αμινοξέα). Ο ασθενής παρέμεινε αποκλειστικά σε παρεντερική διατροφή για 4 εβδομάδες και στη συνέχεια έγινε ανεκτή η χορήγηση στοιχειακού γάλατος. Η περίπτωση αυτή υποδεικνύει ότι πιθανόν να απαιτηθεί «ανάπαυση» εντέρου για μακρά χρονική περίοδο σε σοβαρές περιπτώσεις FPIES, ενώ η ενδοσκόπηση μπορεί να συνδράμει στη διαφορική διάγνωση και στη διαχείριση τέτοιων περιπτώσεων.

Λέξεις ευρετηρίου: Αλλεργία στο γάλα αγελάδας, Δοκιμασία πρόκλησης, Στοιχειακό γάλα, Σύνδρομο εντεροκολίτιδας επαγόμενο από τροφικές πρωτεΐνες, Τροφική αλλεργία.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής