Τελ. ενημέρωση:

   29-Nov-2023
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 40(6), Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2023, 833-838

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαπολιτισμική διασκευή της κλίμακας Exercise Adherence Rating Scale σε Έλληνες ηλικιωμένους

Μ. Τσεκούρα,1 Α. Παπαδοπούλου,2 Β. Σακελλάρη3
1Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Σχολή Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πάτρα, Ρίο,
2Ανεξάρτητη ερευνήτρια, Πάτρα,
3Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αθήνα

ΣΚΟΠΟΣ Η διαπολιτισμική διασκευή της κλίμακας Exercise Adherence Rating Scale (EARS) στην ελληνική γλώσσα και η αξιολόγηση των ψυχομετρικών χαρακτηριστικών αυτής σε περιπατητικούς ηλικιωμένους.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Τριάντα πέντε ηλικιωμένοι, ηλικίας 61–86 ετών (24 γυναίκες, 11 άνδρες, μέσος όρος ηλικίας: 72,45±6,4 έτη) συμμετείχαν στη μελέτη. Η δημιουργός της κλίμακας είχε δώσει άδεια για τη διασκευή. Η διαπολιτισμική διασκευή πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες κατά Beaton. Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν για εφαρμογή ασκήσεων κατ' οίκον και η συμμόρφωση αξιολογήθηκε μετά από μία εβδομάδα και επαναξιολογήθηκε μετά από δύο εβδομάδες (αξιοπιστία επαναληπτικών μετρήσεων). Έξι εβδομάδες μετά την πρώτη αξιολόγηση οι συμμετέχοντες προσκλήθηκαν να συμπληρώσουν την κλίμακα για τη διερεύνηση της ανταποκρισιμότητάς της. O δείκτης εσωτερικής συνέπειας και ο συντελεστής α του Cronbach εφαρμόστηκαν για την αξιολόγηση της αξιοπιστίας και της εσωτερικής συνάφειας. Η ελάχιστη ανιχνεύσιμη αλλαγή (MDC) χρησιμοποιήθηκε για την ποσοτικοποίηση της αποτελεσματικότητας της παρέμβασης.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η ελληνική έκδοση του EARS (EARS-GR) μεταφράστηκε χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Τα αποτελέσματα κατέγραψαν υψηλή εσωτερική συνοχή (Cronbach's α 0,92) και άριστη αξιοπιστία επαναληπτικών μετρήσεων (ICC=0,9, 95% διάστημα εμπιστοσύνης [CI]=0,81–0,95) για την κλίμακα των έξι πεδίων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η κλίμακα EARS-GR διασκευάστηκε στα Ελληνικά, βρέθηκε αξιόπιστη και κατανοητή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για κλινικούς όσο και για ερευνητικούς σκοπούς. Προτείνονται μελλοντικές μελέτες για τη διερεύνηση άλλων ψυχομετρικών χαρακτηριστικών σε μεγαλύτερα δείγματα και διαφορετικές παθήσεις.

Λέξεις ευρετηρίου: Αξιοπιστία, Άσκηση, Διασκευή, Ηλικιωμένοι, Συμμόρφωση.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής