Τελ. ενημέρωση:

   29-Nov-2023
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 40(6), Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2023, 825-832

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η εξουθένωση λόγω της πανδημίας μειώνει την πρόθεση εμβολιασμού κατά της COVID-19 σε καρδιολογικούς ασθενείς:
Μια συγχρονική μελέτη στην Ελλάδα

Π. Γαλάνης,1 Α. Κατσιρούμπα,1 Ε. Βρακά,2 Ο. Σίσκου,3 Ο. Κωνσταντακοπούλου,4 Δ. Καϊτελίδου4
1Εργαστήριο Κλινικής Επιδημιολογίας, Τμήμα Νοσηλευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα,
2Τμήμα Ακτινολογίας, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», Αθήνα,
3Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πειραιάς,
4Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας, Τμήμα Νοσηλευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα

ΣΚΟΠΟΣ Η διερεύνηση της επίδρασης της κόπωσης λόγω της πανδημίας στην πρόθεση εμβολιασμού κατά της COVID-19 σε καρδιολογικούς ασθενείς. Επί πλέον, διερευνήσαμε και άλλα δημογραφικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά ως πιθανούς προσδιοριστές της πρόθεσης εμβολιασμού σε καρδιολογικούς ασθενείς.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Πραγματοποιήθηκε μια συγχρονική μελέτη στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας ένα δείγμα ευκολίας. Η συλλογή των δεδομένων έλαβε χώρα από 20 Νοεμβρίου 2022 έως 10 Ιανουαρίου 2023. Μετρήσαμε δημογραφικά χαρακτηριστικά, την κόπωση λόγω της πανδημίας, το άγχος, την κατάθλιψη, την κοινωνική υποστήριξη και την ανθεκτικότητα. Χρησιμοποιήσαμε τα εξής σταθμισμένα ερωτηματολόγια: COVID-19 Burnout Scale, Patient Health Questionnaire-4, Multidimensional Scale of Perceived Social Support και Brief Resilience Scale.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Το 45,8% των ασθενών ήταν πρόθυμοι να εμβολιαστούν με μια αναμνηστική δόση κατά της COVID-19, το 25,3% ήταν διστακτικοί και το 28,9% ήταν απρόθυμοι. Οι ασθενείς δήλωσαν μέτρια επίπεδα εξουθένωσης λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με την πολυμεταβλητή γραμμική παλινδρόμηση, η αυξημένη ηλικία και η μειωμένη συναισθηματική εξουθένωση λόγω της πανδημίας σχετίζονταν με αυξημένη πρόθεση εμβολιασμού. Επί πλέον, οι ασθενείς που είχαν λάβει ήδη μια αναμνηστική δόση κατά της COVID-19 ήταν και πιο πιθανό να εμβολιαστούν εκ νέου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η εύρεση των παραγόντων που επηρεάζουν την απόφαση των ασθενών για εμβολιασμό κατά της COVID-19 είναι καθοριστική για τη διατήρηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε υψηλά επίπεδα και την αποφυγή έτσι των αρνητικών συνεπειών της νόσου. Καθώς ο ετήσιος εμβολιασμός κατά της COVID-19 φαίνεται αναπόφευκτος, πρέπει να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν εμβολιαστικά προγράμματα κατάλληλα σχεδιασμένα για τους ασθενείς.

Λέξεις ευρετηρίου: Ασθενείς, Εμβολιασμός, Εξουθένωση, Κλίμακα μέτρησης της εξουθένωσης λόγω της COVID-19, COVID-19, Πρόθεση.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής