Τελ. ενημέρωση:

   29-Nov-2023
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 40(6), Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2023, 817-824

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ψυχική υγεία των εργαζομένων στα ελληνικά πανεπιστήμια κατά την πανδημία:
Αποτελέσματα από διετή μελέτη

Α. Καββαδά,1,2 Γ. Ιντζές,1 Σ. Καραχρυσάφη,1 Ι. Δημητριάδου,1 Β. Παπαλιάγκας,2 Μ. Χατζηδημητρίου,2 Θ. Παπαμήτσου,1 Δ. Καββαδάς1
1Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Υγεία και περιβαλλοντικοί παράγοντες», Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Ιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη,
2Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, Ιατρική Σχολή, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, Σίνδος, Θεσσαλονίκη

ΣΚΟΠΟΣ Η αξιολόγηση της επίδρασης της πανδημίας στους εργαζόμενους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όσον αφορά στο άγχος, στο stress και στην κατάθλιψη.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Η έρευνα διεξήχθη με τη μορφή ερωτηματολογίου, μέσω της κλίμακας DASS21, σε δύο χρονικά διαστήματα, κατά το 2020 και κατά το 2021. Οι συσχετίσεις των βαθμολογιών DASS21 σε σχέση με τα χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων αξιολογήθηκαν με τη δοκιμασία Pearson's Chi-squared (x2), τους λόγους πιθανοτήτων και την ανάλυση πολλαπλών αντιστοιχιών.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Και τα δύο έτη, τα επίπεδα stress, άγχους και κατάθλιψης ήταν φυσιολογικά έως ήπια ή μέτρια σε λίγες περιπτώσεις. Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ετών και στις δύο ομάδες συμμετεχόντων (ακαδημαϊκοί και διοικητικοί υπάλληλοι) (τιμή p>0,05). Οι γυναίκες ακαδημαϊκοί παρουσίασαν υψηλότερο άγχος, stress και κατάθλιψη σε σύγκριση με τους άνδρες ακαδημαϊκούς. Οι γυναίκες διοικητικοί παρουσίασαν λιγότερα επίπεδα κατάθλιψης σε σύγκριση με τους άνδρες διοικητικούς. Τόσο οι νεότεροι ακαδημαϊκοί όσο και οι νεότεροι διοικητικοί συμμετέχοντες παρουσίασαν αυξημένο άγχος σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους ηλικιακά ερωτηθέντες (>46 ετών). Αυξημένα επίπεδα stress, άγχους και κατάθλιψης παρατηρήθηκαν σε όσους είχαν λάβει ψυχιατρική θεραπεία στο παρελθόν.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Παρά τα χαμηλά επίπεδα stress, άγχους και κατάθλιψης κατά τα δύο πρώτα έτη της πανδημίας, το διοικητικό και το ακαδημαϊκό προσωπικό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρουσίασε ενδιαφέρουσες διαφορές με βάση τα προσωπικά/δημογραφικά χαρακτηριστικά και το ιστορικό του κάθε ερωτώμενου.

Λέξεις ευρετηρίου: Άγχος, Ακαδημαϊκοί, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Κατάθλιψη, Stress.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής