Τελ. ενημέρωση:

   29-Nov-2023
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 40(6), Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2023, 779-785

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η ενδοσκοπική μέθοδος αντιμετώπισης της κυστεο-ουρητηρικής παλινδρόμησης στα παιδιά:
Η δεκαετής αρχική εμπειρία μιας παιδοχειρουργικής κλινικής

Σ. Ρουπακιάς,1 Ξ. Σινωπίδης,1 Α. Τζαντζαρούδη,2. Σπυριδάκης,3 Α. Καρατζά,4 Α. Βαρβαρήγου,4 Γ. Τσικόπουλος2
1Παιδοχειρουργική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, Πάτρα,
2Παιδοχειρουργική Κλινική ΕΣΥ, Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο», Θεσσαλονίκη,
3Β΄ Παιδοχειρουργική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», Τμήμα Ιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη,
4Παιδιατρική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πάτρα

ΣΚΟΠΟΣ H παρουσίαση της αρχικής μας εμπειρίας με την εφαρμογή της ενδοσκοπικής μεθόδου αντιμετώπισης (EIT) της κυστεο-ουρητηρικής παλινδρόμησης (ΚΟΥΠ) και η διερεύνηση της προγνωστικής αξίας παραγόντων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την τελική της έκβαση.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Διεξήχθη αναδρομική ανασκόπηση των ιατρικών φακέλων των παιδιών που υποβλήθηκαν σε ενδοσκοπική διόρθωση της ΚΟΥΠ στην Παιδοχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο των τελευταίων 10 ετών (Ιανουάριος 2010–Ιανουάριος 2019). Εξετάσαμε την πιθανή στατιστικά σημαντική επίδραση στην τελική έκβαση της ενδοσκοπικής θεραπείας των παρακάτω παραγόντων: ηλικία, φύλο, βαθμός ΚΟΥΠ, πλευρά εντόπισης ΚΟΥΠ, κυστεογραφικά (εμφάνιση ΚΟΥΠ στη φάση πλήρωσης ή κένωσης) και σπινθηρογραφικά (σχετική νεφρική λειτουργία <44% ανεξάρτητα της παρουσίας νεφρικής ουλής) ευρήματα, παρουσία διπλού συστήματος ουρητήρων, αμφοτερόπλευρη ΚΟΥΠ και μετεγχειρητική ουρολοίμωξη.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η ΚΟΥΠ διορθώθηκε επιτυχώς ενδοσκοπικά σε 88 (73,3%) παλινδρομούντες ουρητήρες μετά από 1–3 συνολικά εγχύσεις. Από τους 32 (26,7%) παλινδρομούντες ουρητήρες στους οποίους απέτυχε η ΕΙΤ, 24 (20%) υποβλήθηκαν σε ανοικτή χειρουργική επέμβαση μετεμφύτευσης. Η αμφοτερόπλευρη ΚΟΥΠ και η ανάπτυξη εμπύρετης ουρολοίμωξης μετά την ενδοσκοπική έγχυση είχαν στατιστικά σημαντική σχέση με την αποτυχημένη έκβαση της ΕΙΤ. Οι ουρητήρες με υψηλού βαθμού (IV και V) ΚΟΥΠ βρέθηκαν να έχουν στατιστικώς σημαντικά αυξημένο ποσοστό αποτυχίας της EIT. Τα παιδιά ηλικίας ≥6 ετών, το θήλυ φύλο και εκείνα με ΚΟΥΠ μονήρους ουρητήρα, αν και όχι στατιστικώς σημαντικά, παρουσίασαν καλύτερα ποσοστά ενδοσκοπικής διόρθωσης ΚΟΥΠ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η αρχική μας εμπειρία με την ενδοσκοπική θεραπεία έγχυσης ήταν πολλά υποσχόμενη. Τα ποσοστά επιτυχίας της μειώνονται με την αύξηση του βαθμού και την αμφοτερόπλευρη προσβολή της ΚΟΥΠ. Οι επαναληπτικές εγχύσεις μετά την αποτυχία της μεθόδου είναι λιγότερο αποτελεσματικές στην παλινδρόμηση βαθμού IV και ανεπιτυχείς στην παλινδρόμηση βαθμού V. Απαιτείται περαιτέρω αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων για τον προσδιορισμό των προγνωστικών παραγόντων κινδύνου αποτυχίας της μεθόδου.

Λέξεις ευρετηρίου: Ενδοσκοπική θεραπεία, Κυστεο-ουρητηρική παλινδρόμηση, Παράγοντες κινδύνου, Πρόγνωση.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής