Τελ. ενημέρωση:

   29-Sep-2023
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 40(5), Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2023, 618-627

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Λειτουργική και οικονομική αξιολόγηση των νοσοκομειακών μονάδων του εθνικού συστήματος υγείας 2010–2020

Α. Λέτσιος, Ν. Πολύζος
Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, Σχολή Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Κομοτηνή

ΣΚΟΠΟΣ H συστηματική αξιολόγηση των λειτουργικών και των οικονομικών αποτελεσμάτων των νοσοκομειακών μονάδων του εθνικού συστήματος υγείας (ΕΣΥ) για την περίοδο 2010–2020, έως τις απαρχές της υγειονομικής κρίσης λόγω του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Ως βάση για τη συλλογή των οικονομικών και των λειτουργικών δεδομένων χρησιμοποιήθηκε η webbased εφαρμογή ESY.net/BI forms του Υπουργείου Υγείας για την περίοδο 2010–2020. Τα δεδομένα αφορούν στην ταυτότητα των νοσοκομείων του ΕΣΥ (τύπος, μέγεθος, περιοχή, υγειονομική περιφέρεια κ.λπ.), στα οικονομικά στοιχεία (δαπάνες ανά κατηγορία, έσοδα), στα στοιχεία ασθενών (νοσηλευθέντες, επισκέψεις σε τακτικά εξωτερικά ιατρεία, σε τμήματα επειγόντων περιστατικών, σε απογευματινά ιατρεία) και στα στοιχεία προσωπικού. Από τα στοιχεία παρήχθη μια σειρά δεικτών, όπως η μέση διάρκεια νοσηλείας (ΜΔΝ), το μέσο κόστος νοσηλείας (ΜΚΝ), το ετήσιο έσοδο ανά κλίνη (annual revenue per bed, ΥRPB), το ετήσιο κόστος ανά κλίνη (annual cost per bed, YCPB) κ.ά. και παρουσιάζεται η διαχρονική εξέλιξή τους. Για την αποτίμηση και την αξιολόγηση των δεδομένων αυτών προηγήθηκε επεξεργασία και στατιστική ανάλυσή τους, χρησιμοποιώντας το λογισμικό πρόγραμμα Statistical Package for Social Sciences (SPSS), έκδοση 20.0. Παράλληλα, αξιοποιήθηκε η σχετική βιβλιογραφία.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Τα αποτελέσματα αφορούσαν στη διαχρονική ανάλυση και αξιολόγηση των παραπάνω στοιχείων κατά την περίοδο 2010–2020 και την επίδραση των οικονομικών, των υγειονομικών και των θεσμικών συνθηκών στη διαμόρφωσή τους.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η συνεχής και συστηματική παρακολούθηση, η αξιολόγηση και η αξιοποίηση των λειτουργικών και των οικονομικών δεδομένων των νοσοκομείων με στόχο την επιβολή διορθωτικών ενεργειών συνιστούν θεμελιώδεις παράγοντες για την οικονομική και τη λειτουργική αναβάθμισή τους, αλλά και τη χάραξη ενός αποτελεσματικού στρατηγικού σχεδιασμού.

Λέξεις ευρετηρίου: Αξιολόγηση, Λειτουργική αποτίμηση, Λειτουργικοί δείκτες, Νοσοκομειακές μονάδες.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής