Τελ. ενημέρωση:

   29-Sep-2023
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 40(5), Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2023, 609-617

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ψυχική δυσφορία και στρατηγικές αντιμετώπισης αγχογόνων καταστάσεων
σε επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών

Α. Κύρου, Χ. Παπαθανασίου
ΠΜΣ «Διοίκηση Μονάδων Υγείας», Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα

ΣΚΟΠΟΣ Η εκτίμηση της αρνητικής συναισθηματικής κατάστασης (κατάθλιψη, άγχος, stress) των επαγγελματιών υγείας που εργάζονται σε μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών (ΜΕΝΝ) και η διερεύνηση της συσχέτισης με τις στρατηγικές αντιμετώπισης αγχογόνων καταστάσεων.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 112 επαγγελματίες υγείας (ιατροί, μαίες, νοσηλευτές), οι οποίοι απασχολούνταν σε ΜΕΝΝ σε δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της Αθήνας. Χρησιμοποιήθηκε ένα ανώνυμο και αυτοσυμπληρούμενο ερωτηματολόγιο για τη συλλογή των δημογραφικών-κοινωνικών χαρακτηριστικών, η κλίμακα μέτρησης της κατάθλιψης, του άγχους και του stress (Depression, Anxiety and Stress Scale, DASS-21) και η κλίμακα στρατηγικών αντιμετώπισης αγχογόνων καταστάσεων (Ways of Coping Scale).

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Το 25,9% των συμμετεχόντων αντιμετώπιζαν τουλάχιστον ήπια επίπεδα κατάθλιψης, το 40,2% των συμμετεχόντων αντιμετώπιζαν τουλάχιστον ήπια επίπεδα άγχους, ενώ το 28,8% των συμμετεχόντων αντιμετώπιζαν τουλάχιστον ήπια επίπεδα stress. Από τα αποτελέσματα της πολυπαραγοντικής γραμμικής παλινδρόμησης βρέθηκε ότι οι στρατηγικές «ευχολογία/ονειροπόληση», «ευχολογία» και «παραίτηση» είναι αυτές που χρησιμοποιήθηκαν συχνότερα από τους συμμετέχοντες και συσχετίστηκαν θετικά με την κατάθλιψη, το άγχος και το stress. Επίσης, βρέθηκε ότι υπάρχει στατιστική σημαντικότητα μεταξύ του γυναικείου φύλου και των στρατηγικών «θετική επαναξιολόγηση», «αναζήτηση κοινωνικής στήριξης», «ευχολογία/ονειροπόληση», «ευχολογία», «αναζήτηση θεϊκής βοήθειας», «αποφυγή/διαφυγή», «παραίτηση» και «άρνηση». Οι συμμετέχοντες των οποίων η ειδικότητα ήταν η Μαιευτική επιστράτευαν συχνότερα τις στρατηγικές «θετική προσέγγιση», «θετική επαναξιολόγηση», «επίλυση προβλήματος», «ευχολογία/ονειροπόληση», «ευχολογία», «αναζήτηση θεϊκής βοήθειας» και «άρνηση». Τέλος, βρέθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στην επαγγελματική εμπειρία σε ΜΕΝΝ και στις στρατηγικές «ευχολογία/ονειροπόληση» και «αναζήτηση θεϊκής βοήθειας».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η μελέτη της συναισθηματικής κατάστασης των επαγγελματιών υγείας και η ανίχνευση των στρατηγικών που χρησιμοποιούν για να αντεπεξέλθουν στις αγχογόνες καταστάσεις έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς μπορεί να ενισχύσει την υπάρχουσα γνώση σχετικά με την αναγνώριση και τη διαχείριση των αγχογόνων παραγόντων, αλλά και να καθορίσει τις πολιτικές που πρέπει να αναπτυχθούν για βελτίωση των συναισθηματικών διαταραχών.

Λέξεις ευρετηρίου: Άγχος, Κατάθλιψη, ΜΕΝΝ, Στρατηγικές αντιμετώπισης αγχογόνων καταστάσεων, Stress.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής