Τελ. ενημέρωση:

   29-Sep-2023
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 40(5), Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2023, 599-608

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Σχεδιασμός ενός πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης ατόμων με HIV στην Κύπρο

Μ. Παναγή,1,2 Γ. Χαραλάμπους,1,3 Ε. Γελαστοπούλου1,4
1Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών στη Διοίκηση Υπηρεσιών και Μονάδων Υγείας, Πανεπιστήμιο Frederick, Λευκωσία
2Γρηγόρειος Κλινική HIV/AIDS, Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, Λάρνακα, Κύπρος
3Γενικό Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», Αθήνα
4Εργαστήριο Υγιεινής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πάτρα

ΣΚΟΠΟΣ Διερεύνηση των απόψεων για τη δημιουργία ενός πληροφοριακού συστήματος στη Γρηγόρειο Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, με στόχο την καλύτερη επικοινωνία, την ενημέρωση, την πληροφόρηση και την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των ατόμων με HIV/AIDS.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Διεξήχθη μια ποιοτική μελέτη, στην οποία 17 συμμετέχοντες (οροθετικά άτομα, ιατροί, νοσηλευτές, υπεύθυνοι της πληροφορικής, του φαρμακείου και η ψυχολόγος της κλινικής) κλήθηκαν να απαντήσουν σε ημιδομημένες ερωτήσεις για το τι θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα παρακολούθησης των ασθενών, έτσι ώστε η λειτουργία του προγράμματος να είναι εξ ίσου χρήσιμη για όλους τους χρήστες. Στη συνέχεια έγινε θεματική ανάλυση όλων των συνεντεύξεων.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Οι συμμετέχοντες επιθυμούσαν η εφαρμογή να προσφέρει πολλές δυνατότητες, όπως ουδέτερο σύμβολο και ονομασία, διασφάλιση προσωπικών δεδομένων, πρόσβαση σε αποτελέσματα αναλύσεων και εκτύπωσής τους, ειδοποιήσεις για την καθημερινή λήψη φαρμάκων, για την αναπλήρωση της αντιρετροϊικής αγωγής (ART), έλεγχος απόκρισης. Επί πλέον, να υπάρχει δυνατότητα για νέο ραντεβού, για απαντήσεις μέσα από την εφαρμογή, για γραμμή ψυχολογικής στήριξης ασθενών, συγγενών και συντρόφων, για παροχή πληροφοριών σχετικά με τον HIV/AIDS, για συμβουλές διαχείρισης της νόσου και για τα νέα της κλινικής.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Όλοι οι συμμετέχοντες καλωσορίζουν τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός πληροφοριακού συστήματος, που αποτελείται από εφαρμογή σε desktop και εφαρμογή σε android, με στόχο την καλύτερη παρακολούθηση των ατόμων με HIV/AIDS από το ιατρικό προσωπικό, αλλά και τη βελτίωση της συμμόρφωσης και της ποιότητας ζωής τους. Ο προγραμματισμός πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή, ώστε να διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών με τη χρήση δικλείδων ασφαλείας, χωρίς να τους προσβάλλουν, αλλά να τους παρέχονται οι απαραίτητες πληροφορίες.

Λέξεις ευρετηρίου: mHealth, Παρακολούθηση, Πληροφοριακό σύστημα, Συμμόρφωση, HIV/AIDS.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής