Τελ. ενημέρωση:

   06-Jul-2023
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 40(4), Ιούλιος-Αύγουστος 2023, 509-516

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Πρόθεση και συμπεριφορές ελέγχου του σωματικού βάρους σε έφηβους μαθητές στην Αττική

Α. Χαϊκάλη, Ι. Κοντελέ, Τ. Βασιλάκου
Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αθήνα

ΣΚΟΠΟΣ Η αποτύπωση της αυτοαντίληψης για το σωματικό βάρος, της πρόθεσης για μεταβολή του σωματικού βάρους και των συμπεριφορών που συσχετίζονται με τον έλεγχο του σωματικού βάρους σε έναν πληθυσμό εφήβων μαθητών δύο δημόσιων Λυκείων της Αττικής.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Το δείγμα αποτέλεσαν μαθητές ενός γενικού Λυκείου και ενός επαγγελματικού Λυκείου της Αττικής. Οι πληροφορίες συλλέχθηκαν μέσω ερωτηματολογίου που βασίζεται στο Youth Risk Behavior Surveillance System του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Center for Disease Control and Prevention, CDC) των ΗΠΑ και περιλάμβανε ερωτήματα αναφορικά με την αυτοαντίληψη για το σωματικό βάρος, την πρόθεση για μεταβολή του σωματικού βάρους και τις συμπεριφορές για τον έλεγχο του σωματικού βάρους. Επί πλέον, συλλέχθηκαν στοιχεία σχετικά με τα ανθρωπομετρικά και τα κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Στη μελέτη συμμετείχαν 309 μαθητές. Το 23,2% από αυτούς ήταν υπέρβαροι, το 3,5% παχύσαρκοι και το 8,4% ελλιποβαρείς, με τα ποσοστά υπερβάλλοντος βάρους να είναι υψηλότερα στα αγόρια. Το 14,6% των αγοριών και το 22,6% των κοριτσιών με φυσιολογικό βάρος θεωρούσαν ότι είχαν βάρος μεγαλύτερο του φυσιολογικού. Το 30,8% των μαθητών προσπαθούσε να χάσει βάρος, ενώ το 25,6% έκανε προσπάθειες για να διατηρήσει σταθερό το βάρος του. Η άσκηση αποτελούσε τον κύριο τρόπο ελέγχου του βάρους των μαθητών σε ποσοστό 46,1%, ενώ 32,8% των μαθητών ανέφεραν ότι βρίσκονταν σε δίαιτα αδυνατίσματος για να χάσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους κατά τον τελευταίο μήνα. Ποσοστό 7,4% των μαθητών απείχε από το φαγητό τουλάχιστον επί 24 ώρες, 3,6% έκανε χρήση φαρμακευτικών προϊόντων και 2,3% υιοθετούσε την πρόκληση εμέτου ή και χρήση καθαρτικών.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Υψηλό ποσοστό των μαθητών ήταν υπέρβαροι και παχύσαρκοι, εμφανίζονταν δυσαρεστημένοι με το σωματικό βάρος τους και εφάρμοζαν ποικίλες μεθόδους για τη μείωση του βάρους τους. Ο σχεδιασμός προγραμμάτων ενημέρωσης αναφορικά με τους υγιείς τρόπους ελέγχου του σωματικού βάρους κατά την εφηβεία κρίνεται απαραίτητος προκειμένου να προληφθούν συμπεριφορές που ενέχουν κινδύνους για την υγεία των εφήβων.

Λέξεις ευρετηρίου: Άσκηση, Δίαιτα, Εφηβεία, Σωματικό βάρος.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής