Τελ. ενημέρωση:

   06-Jul-2023
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 40(4), Ιούλιος-Αύγουστος 2023, 492-499

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η επίδραση του lockdown στην ψυχική υγεία και στην ποιότητα ζωής
στην πανεπιστημιακή κοινότητα σε Ελλάδα και Κύπρο

Χ. Τσαγκάρη,1 Χ. Μιχαηλίδου,2 Λ. Χαραλάμπους,2 C. King2
1Τμήμα Λογιστικής, Οικονομικών και Χρηματοοικονομικής, Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Λευκωσία,
2Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας, Σχολή Επιστημών και Μηχανικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Λευκωσία, Κύπρος

ΣΚΟΠΟΣ H εξέταση των ψυχολογικών επιπτώσεων του "lockdown" λόγω της πανδημίας COVID-19, στην πανεπιστημιακή κοινότητα σε Ελλάδα και Κύπρο.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Διενεργήθηκε μια συγχρονική μελέτη, με συνολικό δείγμα 308 πανεπιστημιακών και φοιτητών. Η ψυχική υγεία αξιολογήθηκε με την κλίμακα Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS), ενώ το ερωτηματολόγιο EQ-5D-L χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση της ποιότητας ζωής. Επίσης, εξετάστηκαν αλλαγές σε συνήθειες όπως κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ ή καφέ. Επί πλέον, μελετήθηκε η σχέση μεταξύ της ψυχικής υγείας και της σωματικής υγείας (η οποία μετρήθηκε με το McGill Pain Questionnaire [SF-MPQ]). Διάφοροι στατιστικοί έλεγχοι (κυρίως μη παραμετρικοί) εφαρμόστηκαν για την ανάλυση.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Κατά τη διάρκεια του lockdown, τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας βίωσαν την αλλαγή σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση παράλληλα με τους περιορισμούς σε εσωτερικές και εξωτερικές δραστηριότητες. Γενικά, υπήρξε μια αύξηση στην κατανάλωση καφεΐνης (p=0,024), ενώ η κατανάλωση αλκοόλ μειώθηκε (p<0,001). Οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν φυσιολογικά επίπεδα άγχους και κατάθλιψης, παρ' όλο που ποσοστό 17% αξιολογήθηκε ως μη φυσιολογικές περιπτώσεις. Τα άτομα με υψηλά επίπεδα άγχους είχαν και υψηλά επίπεδα κατάθλιψης (p<0,001). Η αύξηση του καπνίσματος συσχετίστηκε με μεγαλύτερο άγχος (p=0,027). Υψηλότερη ένταση πόνου επίσης συσχετίστηκε στατιστικά με μεγαλύτερο επίπεδο προβλημάτων ψυχικής υγείας (όλα p<0,05). Η ποιότητα ζωής ήταν ικανοποιητική, αλλά τα άτομα με υψηλότερη ένταση πόνου, καθώς και τα άτομα που εμφάνισαν αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, π.χ. στο κάπνισμα, είχαν και σημαντικά χαμηλότερη ποιότητα ζωής (p<0,05).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Οι περίοδοι lockdown λόγω της πανδημίας COVID-19 φαίνεται ότι είχαν αρνητική επίδραση στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Οι αλλαγές στην εργασιακή ρουτίνα και στις καθημερινές συνήθειες, καθώς και οι περιορισμοί στις δραστηριότητες σχετίστηκαν με ψυχολογικές επιπτώσεις, όπως άγχος και κατάθλιψη. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας μειώνουν γενικά την ποιότητα ζωής. Επομένως, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη φροντίδα της ψυχικής υγείας, από τον καθένα ξεχωριστά, αλλά και με παρεμβατικές στρατηγικές για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Λέξεις ευρετηρίου: Άγχος, Κατάθλιψη, COVID-19, Lockdown, Ποιότητα ζωής.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής