Τελ. ενημέρωση:

   06-Jul-2023
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 40(4), Ιούλιος-Αύγουστος 2023, 485-491

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διερεύνηση της κόπωσης και της ποιότητας ζωής σε άτομα με μυοσκελετικά προβλήματα

Α. Φερεντίνου,1 Δ. Λιακόπουλος,2 Γ. Χαραλάμπους,3 Δ. Κοτσανά,4 Π. Θεοφίλου1,5
1Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διαχείριση γήρανσης και χρόνιων νοσημάτων», Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα
2Τμήμα Ψυχολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο, Αθήνα
3Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ιπποκράτειο», Αθήνα
4Department of Psychology, University of Strasbourg, Strasbourg, Γαλλία
5Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας, Υπουργείο Υγείας, Αθήνα

ΣΚΟΠΟΣ Η διερεύνηση της σχέσης του αισθήματος της κόπωσης και της ποιότητας ζωής των ατόμων με μυοσκελετικά προβλήματα, καθώς και η εύρεση της πιθανής επιβάρυνσης ή όχι της ποιότητας ζωής τους, από τα έτη της διάγνωσης.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 100 ασθενείς με διάγνωση μυοσκελετικών προβλημάτων. Για τη μέτρηση των επιπέδων της κόπωσης χρησιμοποιήθηκε η ελληνική έκδοση του ερωτηματολογίου Fatigue Assessment Scale (FAS), ενώ για την αξιολόγηση της ποιότητας ζωής η ελληνική έκδοση του Missoula-Vitas Quality of Life Index-15 (MVQOLI-15).

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Τόσο τα επίπεδα της συνολικής κόπωσης, όσο και αυτά της σωματικής και της ψυχικής κόπωσης βρέθηκαν να σχετίζονται αρνητικά με τη σφαιρική ποιότητα ζωής, τα συμπτώματα και τη συνολική ποιότητα ζωής (p<0,001). Επιπρόσθετα, η συνολική και η ψυχική κόπωση σχετίζονταν επίσης αρνητικά με τις διαπροσωπικές σχέσεις (p<0,001). Αντίστοιχα, η συνολική και η σωματική κόπωση σχετίζονταν αρνητικά με την πνευματικότητα (p<0,05). Τα έτη διάγνωσης φάνηκαν να σχετίζονται θετικά με τη λειτουργικότητα, την ευεξία και τα επίπεδα συνολικής και ψυχικής κόπωσης (p<0,05).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η κόπωση των πασχόντων με μυοσκελετικά προβλήματα βρίσκεται σε άμεση συσχέτιση με τα έτη της διάγνωσης της ασθένειάς τους και την ποιότητα ζωής τους. Η αύξηση της σφαιρικής και της συνολικής ποιότητας ζωής συνεπάγεται μείωση των επιπέδων της συνολικής, της ψυχικής και της σωματικής κόπωσης. Τέλος, όσο αυξάνονται τα έτη διάγνωσης των μυοσκελετικών προβλημάτων τόσο αυξάνεται και το επίπεδο της συνολικής κόπωσης.

Λέξεις ευρετηρίου: Κόπωση, Μυοσκελετικές παθήσεις, Ποιότητα ζωής, Χρόνιος πόνος.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής