Τελ. ενημέρωση: |
||
27-Jan-2022
|
Αρχ Ελλ Ιατρ, 39(1), Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2022, 72-81 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Αξιολόγηση της κατάστασης θρέψης των ηλικιωμένων Ε. Αρβανιτάκη,1,2 Τ. Βασιλάκου1 |
ΣΚΟΠΟΣ Η αξιολόγηση της κατάστασης θρέψης των ηλικιωμένων που επισκέπτονται τα Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και η διερεύνηση των παραγόντων που την επηρεάζουν.
ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Στην έρευνα συμμετείχαν 150 άτομα, ηλικίας ≥60 ετών (45,3% άνδρες και 54,7% γυναίκες), που επισκέπτονταν τα 9 ΚΑΠΗ του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Για την αξιολόγηση της κατάστασης θρέψης τους χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο Mini Nutritional Assessment (ΜΝΑ) και για τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων το λογισμικό πρόγραμμα Statistical Package for Social Sciences (SPSS), έκδοση 23.0, με το οποίο πραγματοποιήθηκαν διμεταβλητές αναλύσεις και έλεγχος της συσχέτισης των μεταβλητών.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Στο σύνολο των 150 ατόμων, το 64,7% των συμμετεχόντων βρέθηκε ότι είχαν καλή θρέψη, το 34% βρισκόταν σε κίνδυνο υποσιτισμού, ενώ το 1,3% των ηλικιωμένων ήταν ήδη υποσιτισμένοι. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ελέγχου με τη δοκιμασία ανεξαρτησίας x2, ο δείκτης θρέψης παρουσίασε στατιστικά σημαντική συσχέτιση (p<0,05) με το φύλο (p=0,001), την ιδιοκατοίκηση (p=0,005), την οικονομική κατάσταση (p=0,021), την αμειβόμενη εργασία την περίοδο της μελέτης (p=0,019), την κατανάλωση οινοπνεύματος (p=0,004), την ποσότητα οινοπνεύματος (p=0,019), την κατανάλωση οινοπνεύματος με συντροφιά (p=0,016), την πρόσληψη τροφής (p=0,000), την απώλεια σωματικού βάρους (p=0,000), την παρουσία ψυχολογικού stress ή οξέος νοσήματος (p=0,000), την ύπαρξη νευροψυχιατρικών προβλημάτων (p=0,002), τη χρήση >3 συνταγογραφούμενων φαρμάκων ημερησίως (p=0,03), τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής (p=0,045), την κατανάλωση πλήρων γευμάτων καθημερινά (p=0,001), τους δείκτες πρωτεϊνικής πρόσληψης (p=0,003), την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων ημερησίως (p=0,016), την κατανάλωση αβγών ή οσπρίων ανά εβδομάδα (p=0,008), την αυτοαξιολόγηση της κατάστασης θρέψης (p=0,000), την εκτίμηση της υγείας σε σχέση με άλλα συνομήλικα άτομα (p=0,000), τη χρήση ιδιόκτητου αυτοκινήτου (p=0,042), καθώς και τον τόπο κατανάλωσης των γευμάτων (p=0,002).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Το ποσοστό των ηλικιωμένων σε κίνδυνο υποσιτισμού ήταν υψηλό και ανησυχητικό, αφού το δείγμα αποτελούσαν ηλικιωμένοι που, εκτός από τις συνήθεις χρόνιες παθολογικές καταστάσεις που συνοδεύουν τα γηρατειά, ήταν φαινομενικά υγιή άτομα τα οποία διαβιούσαν ανεξάρτητα στην κοινότητα.
Λέξεις ευρετηρίου: Δείκτης θρέψης, Διατροφή, Ηλικιωμένοι, Κοινότητα, Υποσιτισμός.