Τελ. ενημέρωση: |
||
27-Jan-2022
|
Αρχ Ελλ Ιατρ, 39(1), Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2022, 106-109 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Επίπεδα βιταμίνης D και πρώιμη έκθεση στο αγελαδινό γάλα σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 N. Rochmah,1,2 M. Faizi,1,2 I.W. Triastuti,2 G. Wicaksono,2 A. Endaryanto,2 S. Soetjipto3 |
ΣΚΟΠΟΣ Ανάλυση του επιπολασμού των επιπέδων βιταμίνης D και της έκθεσης στο αγελαδινό γάλα στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 (T1DM).
ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Πρόκειται για μια μελέτη ελέγχου περίπτωσης. Συμπεριλήφθηκαν παιδιά με T1DM, ηλικίας 4–18 ετών, και υγιείς μάρτυρες. Ταξινομήθηκαν ανάλογα με το επίπεδο της βιταμίνης D σύμφωνα με τις οδηγίες του Task Force για το 2011: Έλλειψη (≤20 ng/mL), ανεπάρκεια (>0–30 ng/mL) και επάρκεια (>30 ng/ mL). Ελήφθη υπ' όψιν το ιστορικό λήψης αγελαδινού γάλακτος. Η στατιστική αξιολόγηση διενεργήθηκε με τις δοκιμασίες t-test, Mann-Whitney και λογιστική παλινδρόμηση και η στατιστική σημαντικότητα ήταν p<0,05.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Αξιολογήθηκαν 31 περιπτώσεις T1DM και 24 υγιείς μάρτυρες. Τέσσερα από τα 31 παιδιά με T1DM είχαν έλλειψη βιταμίνης D (p<0,001). Έλλειψη και ανεπάρκεια βιταμίνης D εντοπίστηκαν σε ποσοστό 77,41% των περιπτώσεων T1DM και στο 25% των μαρτύρων (p<0,001). Ο σχετικός λόγος (OR) αποκάλυψε ότι η έλλειψη και η ανεπάρκεια βιταμίνης D ήταν προγνωστικοί παράγοντες του T1DM (OR=3,09, p<0,001). Το ποσοστό των παιδιών που εκτέθηκαν στο αγελαδινό γάλα τους πρώτους 3 μήνες ήταν 51,16% στην ομάδα T1DM και 50% στους μάρτυρες (p=1,000). Ο έλεγχος λογιστικής παλινδρόμησης έδειξε ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D συσχετίστηκαν σημαντικά με τον T1DM (p=0,001).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συσχετίζονται με τον T1DM, ενώ δεν συσχετίζεται η πρώιμη έκθεση στο αγελαδινό γάλα.
Λέξεις ευρετηρίου: Αγελαδινό γάλα, Βιταμίνη D, Παιδιά, Παράγοντες κινδύνου, Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1.