Τελ. ενημέρωση:

   27-Jan-2022
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 39(1), Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2022, 106-109

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Επίπεδα βιταμίνης D και πρώιμη έκθεση στο αγελαδινό γάλα σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1

N. Rochmah,1,2 M. Faizi,1,2 I.W. Triastuti,2 G. Wicaksono,2 A. Endaryanto,2 S. Soetjipto3
1Post Graduate Program, Faculty of Medicine, Airlangga University, Prof Dr Moestopo 6–8, Surabaya,
2Department of Child Health, Faculty of Medicine, Airlangga University, Prof Dr Moestopo 6–8, Surabaya,
3Department of Biochemistry, Faculty of Medicine, Airlangga University, Prof Dr Moestopo 6–8, Surabaya, Ινδονησία

ΣΚΟΠΟΣ Ανάλυση του επιπολασμού των επιπέδων βιταμίνης D και της έκθεσης στο αγελαδινό γάλα στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 (T1DM).

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Πρόκειται για μια μελέτη ελέγχου περίπτωσης. Συμπεριλήφθηκαν παιδιά με T1DM, ηλικίας 4–18 ετών, και υγιείς μάρτυρες. Ταξινομήθηκαν ανάλογα με το επίπεδο της βιταμίνης D σύμφωνα με τις οδηγίες του Task Force για το 2011: Έλλειψη (≤20 ng/mL), ανεπάρκεια (>0–30 ng/mL) και επάρκεια (>30 ng/ mL). Ελήφθη υπ' όψιν το ιστορικό λήψης αγελαδινού γάλακτος. Η στατιστική αξιολόγηση διενεργήθηκε με τις δοκιμασίες t-test, Mann-Whitney και λογιστική παλινδρόμηση και η στατιστική σημαντικότητα ήταν p<0,05.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Αξιολογήθηκαν 31 περιπτώσεις T1DM και 24 υγιείς μάρτυρες. Τέσσερα από τα 31 παιδιά με T1DM είχαν έλλειψη βιταμίνης D (p<0,001). Έλλειψη και ανεπάρκεια βιταμίνης D εντοπίστηκαν σε ποσοστό 77,41% των περιπτώσεων T1DM και στο 25% των μαρτύρων (p<0,001). Ο σχετικός λόγος (OR) αποκάλυψε ότι η έλλειψη και η ανεπάρκεια βιταμίνης D ήταν προγνωστικοί παράγοντες του T1DM (OR=3,09, p<0,001). Το ποσοστό των παιδιών που εκτέθηκαν στο αγελαδινό γάλα τους πρώτους 3 μήνες ήταν 51,16% στην ομάδα T1DM και 50% στους μάρτυρες (p=1,000). Ο έλεγχος λογιστικής παλινδρόμησης έδειξε ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D συσχετίστηκαν σημαντικά με τον T1DM (p=0,001).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συσχετίζονται με τον T1DM, ενώ δεν συσχετίζεται η πρώιμη έκθεση στο αγελαδινό γάλα.

Λέξεις ευρετηρίου: Αγελαδινό γάλα, Βιταμίνη D, Παιδιά, Παράγοντες κινδύνου, Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής