Τελ. ενημέρωση: |
||
06-Nov-2019
|
Αρχ Ελλ Ιατρ, 36(6), Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2019, 754-762 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Επιδημιολογική μελέτη της πολυνοσηρότητας στον ελληνικό πληθυσμό Ε.Ι. Ευαγγελοπούλου,1 Γ.Σ. Αλιμάνη,2 Π. Απότσος,2 Γ. Σίμου,1 Ε. Κυρίτση,1 Α.Γ. Μαθιουδάκης,2,3 Γ.Α. Μαθιουδάκης2 |
ΣΚΟΠΟΣ Ο εντοπισμός ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτήρων της πολυνοσηρότητας σε αντιπροσωπευτικό δείγμα ελληνικού πληθυσμού και η διερεύνηση των σχέσεών τους με δημογραφικούς και κοινωνικούς παράγοντες.
ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Σε ταυτοχρονική μελέτη παρατήρησης τυχαία επιλεγμένων ατόμων ηλικίας >39 ετών μελετήθηκε η παρουσία χρόνιων παθήσεων και ο αριθμός τους, ο δείκτης συννοσηρότητας Charlson (ΔΣCh) και ο δείκτης δεκαετούς επιβίωσης Charlson (10%ΠΕ). Μελετήθηκε η συσχέτιση της πολυνοσηρότητας με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων, τις έξεις και τις ψυχονευρωτικές επιβαρύνσεις τους. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε μέσω του ερωτηματολογίου ABCDE.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Σε δείγμα 1.168 ατόμων, 68,75% έπασχε από τουλάχιστον ένα νόσημα ενώ 28,68% έπασχε από τρία ή περισσότερα νοσήματα. Σημαντικά υψηλότερος ΔΣCh και χαμηλότερος 10%ΠΕ συσχετίστηκαν με μεγαλύτερες ηλικίες, την κατανάλωση οινοπνεύματος, το κάπνισμα, την παχυσαρκία, την έλλειψη άσκησης και τις ψυχονευρωτικές επιβαρύνσεις. Σημαντικές διαφορές των δεικτών διαπιστώθηκαν σε σχέση με το φύλο: οι άνδρες εμφάνιζαν, πρωιμότερα, 0,6 νέες παθήσεις κάθε δεκαετία διανυόμενης ζωής, ενώ οι γυναίκες, οψιμότερα, 1,27 παθήσεις κάθε δεκαετία.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Διαπιστώθηκε ότι η κατανομή της πολυνοσηρότητας τροποποιείται ανάλογα με επιδημιολογικά, κοινωνικά, κλινικά και ψυχοκινητικά χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψη στη διαχείριση ασθενών και στην οργάνωση των συστημάτων υγείας.
Λέξεις ευρετηρίου: Δείκτης συννοσηρότητας, Ερωτηματολόγια ποιότητας ζωής, Πολυνοσηρότητα.