Τελ. ενημέρωση: |
||
17-Jun-2012
|
Αρχ Ελλ Ιατρ, 29(3), Μάιος-Ιούνιος 2012, 331-335 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Επίπτωση θετικής δερμοαντίδρασης φυματίνης σε νεοσύλλεκτους οπλίτες του στρατού ξηράς Γ. Μίχας,1 Ι.A. Δροσάτος,2 Μ. Κοκολιός,3 Α. Καμπούρας,4 Μ. Σχοινά,5 Α. Ασημάκος,6 Ρ. Μίχα7 |
ΣΚΟΠΟΣ Η φυματίωση είναι λοιμώδης νόσος, η οποία οφείλεται στο Mycobacterium tuberculosis και παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η δερμοαντίδραση φυματίνης (Mantoux) αποτελεί ένα από τα κυριότερα μέσα για τη διάγνωση της φυματίωσης. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η ανάλυση της επίπτωσης της θετικής Mantoux σε νεοσύλλεκτους οπλίτες του στρατού ξηράς.
ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Εκπονήθηκε έρευνα σε 3.684 νεοσύλλεκτους οπλίτες που κατατάχθηκαν στο στρατό ξηράς κατά το χρονικό διάστημα Νοέμβριος 2010−Φεβρουάριος 2011. Οι οπλίτες ήταν ηλικίας 18−43 ετών. Η Μantoux χαρακτηρίστηκε θετική σε διήθηση >=15 mm. Ανθρωπομετρικές μετρήσεις (ύψος, βάρος) πραγματοποιήθηκαν, χρησιμοποιώντας πρότυπες μεθόδους. Συλλέχθηκαν ακόμη δεδομένα για την ηλικία, τον τόπο κατοικίας και το εκπαιδευτικό επίπεδο των οπλιτών.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η μέση ηλικία των οπλιτών ήταν 23,2 (±2,8) έτη. Η επίπτωση της θετικής Μantoux ήταν 1,4% (52/3.684), ενώ η ανάλυση των δύο μεταβλητών που εφαρμόστηκε έδειξε ότι τα κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά δεν διέφεραν με την παρουσία θετικής Μantoux. Παρομοίως, στο μοντέλο πολυμεταβλητής γραμμικής παλινδρόμησης που χρησιμοποιήθηκε, τα κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά δεν συσχετίστηκαν με την παρουσία θετικής Μantoux.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Τα αποτελέσματα που προέκυψαν, φανερώνουν ότι η επίπτωση της θετικής Μantoux στον άρρενα νεανικό ελληνικό πληθυσμό είναι πολύ μικρή (1,4%) και ακολουθεί μια πτωτική τάση τα τελευταία 30 έτη, παρά την αθρόα εισροή οικονομικών μεταναστών από χώρες με υψηλά ποσοστά φυματίωσης.
Λέξεις ευρετηρίου: Δείκτης μάζας σώματος, Δερμοαντίδραση φυματίνης, Εκπαίδευση, Νεοσύλλεκτοι οπλίτες, Τόπος κατοικίας.