Τελ. ενημέρωση: |
||
30-Nov-2010
|
Αρχ Ελλ Ιατρ, 27(6), Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2010, 907-917 ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ To όφελος της αυξημένης πρόσληψης φυτικών ινών στη χρόνια δυσκοιλιότητα, Κ. Αργυρίου,
Γ. Ντάιος,
Α. Χατζητόλιος |
Οι φυτικές ίνες είναι γνωστές από παλιά, αλλά μόλις τα τελευταία χρόνια έχει αναγνωριστεί η αξία τους στη διατροφή, σε σημείο ώστε να θεωρούνται σήμερα βασικές για τη θεμελίωση της υγείας και την προφύλαξη από πολλές νόσους. Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες και πτωχή σε λίπη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Επίσης, εκτεταμένες μελέτες που έχουν διενεργηθεί με αντικείμενο τη διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες επιβεβαιώνουν τη χρησιμότητά τους σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδους διαβήτη, αλλά και παχυσαρκίας. Ωστόσο, νεότερα δεδομένα από τη διεθνή βιβλιογραφία θέτουν υπό αμφισβήτηση τη σχετική τους χρησιμότητα. Κύριο χαρακτηριστικό μιας δίαιτας πλούσιας σε φυτικές ίνες είναι η περιορισμένου βαθμού πέψη που υφίστανται στο έντερο. Η πλημμελής αυτή πέψη, καθώς και η απορρόφηση των φυτικών ινών, οδηγεί τόσο στο σχηματισμό διαλυμάτων με μεγάλο ιξώδες που καθυστερούν να μεταβούν από το ένα τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα στο άλλο, όσο και στην αυξημένη παραγωγή αερίων στο έντερο, που συνδέονται με την εμφάνιση δυσπεπτικών ενοχλημάτων. Στο παρόν άρθρο ανασκοπείται η φυσιολογία της πέψης των φυτικών ινών και συζητείται η επίδραση της αυξημένης πρόσληψής τους στη χρόνια δυσκοιλιότητα, στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και στην εμφάνιση ορθοκολικής νεοπλασίας.
Λέξεις ευρετηρίου: Αδενωματώδεις πολύποδες, Δυσκοιλιότητα, Ορθοκολικός καρκίνος, Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, Φυτικές ίνες.