Τελ. ενημέρωση: |
||
15-Jun-2001
|
Αρχ Ελλ Ιατρ, 17(6), Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2000, 645-646
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ 2ού ΑΙΩΝΑ
Ι. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ
Σ.Γ. Μαρκέτος
Ιατρικές Εκδόσεις ΖΗΤΑ, Αθήνα, 2000
4.
Διονύσιος Γ. Ίκκος
ΙSBN 960-7144-57-0, 28x21 εκ., viii+165
σελίδες, 184 εικόνες, οι 69 έγχρωμες, Άδετο
Δύο νέες ιατροϊστορικές μονογραφίες του ομότιμου καθηγητή της Ιστορίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και προέδρου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Φιλοσοφίας της Ιατρικής και της Υγείας Σπύρου Μαρκέτου, κυκλοφόρησαν πρόσφατα στο εκδοτικό πλαίσιο της σειράς. «Οι Έλληνες πρωτοπόροι».
Αντικείμενο των μονογραφιών αυτών είναι η καταγραφή της επιστημονικής σταδιοδρομίας και του ερευνητικού, διδακτικού και συγγραφικού έργου δύο κορυφαίων Ελλήνων επιστημόνων, οι οποίοι καταξιώθηκαν με την αξία του επιστημονικού τους έργου στο εξωτερικό. Κατέκτησαν σημαντικές θέσεις σε ξένα πανεπιστήμια και υπεύθυνες θέσεις στους μηχανισμούς Υγείας των χωρών που τους φιλοξένησαν. Τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο το όνομα της ελληνικής Ιατρικής στον Ευρωπαϊκό χώρο.
Ενώ η καταξίωση του έργου τους ήταν δεδομένη στο εξωτερικό και η παραπέρα πανεπιστημιακή και κοινωνική τους ανέλιξη βέβαιη, εγκατέλειψαν αυτόβουλα τις επίζηλες θέσεις και προτίμησαν να επιστρέψουν στην πατρίδα, για να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους. Αν και τότε δεν υπήρχαν στη χώρα μας οι υποδομές που θα τους επέτρεπαν να συνεχίσουν τις ερευνητικές τους εργασίες, ήρθαν με πίστη και ενθουσιασμό για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη και την πρόοδο των ειδικοτήτων τους και στον τόπο μας. Και πέτυχαν χάρη στην ακατάβλητη εργατικότητα που τους διέκρινε. Αληθινοί βίοι παράλληλοι.
Όπως και οι δύο άλλες μονογραφίες του καθηγητή Μαρκέτου, για τον Γεώργιο Παπανικολάου και τον Γεώργιο Κοτζιά, της ίδιας εκδοτικής σειράς, που κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκεια του 2000, έτσι και αυτές βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό σε ανέκδοτο αρχειακό υλικό και εμπλουτίστηκαν με πολλές αδημοσίευτες φωτογραφίες. Περιέχουν την πλήρη εργογραφία των βιογραφούμενων προσώπων και μεγάλο αριθμό αδημοσίευτων εγγράφων, πρωτογενές υλικό πολύτιμο για την Ιστορία της νεοελληνικής Ιατρικής.
Η πρώτη μονογραφία αναφέρεται στη ζωή και το επιστημονικό έργο του παγκοσμίου φήμης Έλληνα φαρμακολόγου Γεωργίου Ιωακείμογλου (1887–1979) και η δεύτερη στο διεθνώς αναγνωρισμένο Έλληνα ενδοκρινολόγο Διονύσιο Ίκκο (1921–1993).
Πολυγραφότατοι, εργατικότατοι ως το τέλος της ζωής τους και ικανοί διδάσκαλοι, μετέδωσαν στους συνεργάτες και μαθητές τους όχι μόνο τις γνώσεις τους αλλά και τον ενθουσιασμό τους για την έρευνα στα γνωστικά πεδία που διακονούσαν. Δείγμα φωτεινό της προσωπικότητάς τους, οι πολλοί και άξιοι συνεργάτες και μαθητές τους, που συνέχισαν και συνεχίζουν με επιτυχία το έργο τους.
Με τις απέραντες ειδικές τους γνώσεις υπήρξαν εμπνευσμένοι δάσκαλοι, αλλά και προσιτοί συνεργάτες και σύμβουλοι σε αμέτρητους ιατρούς. Χαρακτήρες μειλίχιοι και πράοι έγιναν αγαπητοί από όλους τους ιατρούς της εποχής τους. Γνώρισαν όσο ζούσαν την επιστημονική και κοινωνική καταξίωση του έργου τους. Με τον απαράμιλλο ανθρωπισμό που τους διέκρινε, αποτέλεσαν στην εποχή τους ιδανικά πρότυπα επιστημόνων ερευνητών, οι οποίοι ήταν ταυτόχρονα και εμπνευσμένοι δάσκαλοι με οργανωτικές και συγγραφικές αρετές.
Πρότυπα, όπου ο χρόνος όχι μόνο δεν αμαύρωσε την ακτινοβολία τους, αλλά απεναντίας φώτισε ακόμα περισσότερο την αξία τους.
Λ.Ε. Βλαδίμηρος